dat wedstrijden

powered by jio

DAT staat voor een maatschappelijk verantwoorde jachthondenwedstrijd voor het werk ná het schot. Bij deze wedstrijdformule, de z.g. Dummy Apporteer Test (DAT) wordt er exclusief gewerkt met EZ-Birds, een kunststof dummyvogel. Het gebruik van EZ Birds geeft alle honden en voorjagers een eerlijke kans de testen te doorstaan door consistentie en gelijkheid van het apport bij alle wedstrijdscenario’s.  Bij een DAT worden geen standaard testen toegepast. 

Geheel afhankelijk van de terreinomstandigheden en mogelijkheden worden een 4 tal set-ups met meervoudige apporten uitgezet. Voorwaarde is dat testen een zo natuurlijk mogelijke simulatie zijn van echte jachtscenario’s. De deelnemers worden beoordeeld op marks, blinds, memories, lijnen en appèl. Daarnaast worden de voorjagers beoordeeld op stijl van voorjagen. De honden krijgen een beoordeling voor trainingsstatus en doorzettingsvermogen.  De eindscore wordt voor een zeer groot deel bepaald aan de hand van waarneembare fouten door voorjager en/of hond, welke opgezet zijn in een schaal van strafpunten. Door het werken met vooraf bekende criteria en bijbehorend strafpuntensysteem is er een significante afname van subjectiviteit in de beoordeling.

DAT heeft 3 verschillende wedstrijdklassen. In de Junior klasse mogen honden uitkomen in de leeftijd van 12 tot 36 maanden. In de Major klasse kan worden gestart vanaf het moment dat de hond ouder is dan 24 maanden. De hoogste wedstrijdklasse in een DAT is de Master klasse. De wedstrijdklassen bevatten een promotie systeem. DAT maakt de jachthondensport uitdagend en toegankelijk!